Зірвані дедлайни – розірвані стосунки? Як спілкуватись із замовником, коли ви не встигаєте

На минулому тижні соціальні мережі сколихнула історія про те, як Міноборони припинило співпрацю із виробником сухпайків, продукцію якого називають однією з найкращих на українському ринку. Проте говорити про зраду не варто – виробник затримав постачання на кілька місяців. Ситуацію дуже просто перенести на фриланс. Чи будуть із вами співпрацювати, якщо ви зриваєте дедлайни? Які причини є вагомими для затримки виконання роботи? Та врешті що робити, якщо ви вже зірвали дедлайни? Пропоную сьогодні поговорити на ці теми. 

Історія про сухпайки, блекаут та окупацію Димера

Спочатку пропоную ознайомитись із тим самим повідомленням від виробника сухпайків, яке сколихнуло Facebook-спільноту:

Але варто одразу «почистити» меседж від лірики. Димер був звільнений на початку квітня 2022 року – тобто за пів року до підписання контракту із Міноборони. Згадка про окупацію у цьому випадку виключно є грою на емоціях, але у жодному разі не впливає на ситуацію. На момент підписання контракту компанія вже мала розуміти, які обсяги продукцію зможе виробити. Звісно, відключення світла внесли корективи, але від них страждали усі виробники. Дехто знайшов вихід і можливість працювати, інші – ні. Це бізнес. Та й блекаути закінчились у лютому, а до суду МО подало лише у травні. 

Натомість десятки користувачів підтримали виробника, зазначивши, що це – найкраща, дуже якісна продукція, яку їм доводилось куштувати. 

Якщо відкинути зайві подробиці, маємо ситуацію – виробник дуже якісної продукції не зміг побудувати ефективний процес та зірвав дедлайни. Замовник вимагає повернути передплату та відмовляється від подальшої співпраці. З такою історією зустрічались більшість із нас. Навіть якщо ви супер спеціаліст та творите дива у дизайні, написанні текстів чи написанні коду, з вами не будуть працювати через порушення дисципліни. 

Які ситуації є вагомими для зриву дедлайну?

Насправді жодної такої причини не існує. Можете кидати в мене капцями, але замовника не має цікавити ваше особисте життя, здоров’я, хвороби улюбленого котика. Тим більше не є форс-мажорними обставинами поломка ноутбука чи відсутність інтернету. Як фрилансер, ви – підприємець, бізнесмен, який бере на себе зобов’язання та гарантує надання послугу. І всі технічні питання маєте вирішувати саме ви. Тобто мати план «Б», якщо ноутбук вийде з ладу або ваш провайдер інтернету «вийде з чату». У компаніях розв’язувати такі проблеми – обов’язок керівника. Але ви обрали свободу, а з нею і більшу відповідальність. 

Світ насправді не такий жорстокий, просто спробуйте поставити себе на місце замовника. Дедлайни існують, щоб допомагати людям та командам організуватися і керувати своїм часом. Вони визначають, коли треба починати та завершувати роботу, щоб уникнути затримок і ефективно реалізовувати спільний проєкт. Уявіть – менеджер передав вам із затримкою ТЗ на сценарій для ролику реклами для новорічної колекції продукції. Потім ви його робили довше, ніж планувалось, трохи зірвав дедлайн  монтажер. «Некритичні» кілька днів на кожному етапі врешті переростають у 2 тижні зриву дедлайну по загальному проєкту, і реклама запускається 29 грудня, коли всі вже купили подарунки близьким. Так собі ситуація, правда?

Дедлайни важливі для спільних проєктів і роботи в команді, оскільки вони допомагають забезпечити, що всі учасники розуміють, коли очікується виконання робіт кожним і як це впливає на загальний графік проєкту.

Але всі ми люди, тому незначні відхилення від дедлайну замовники зазвичай все ж прощають і навіть продовжують співпрацю. Однак важливо вийти із ситуації без конфлікту і максимально загладити гострі кути. 

Навчіться планувати свій час!

Ця порада зустрічається настільки часто, що її значення вже дещо «розмите». Але саме навичка планування допомагає людині досягати успіху, розподілити завдання на невеликі періоди, зробити пріоритети та визначити необхідні дедлайни для кожної задачі. Однією з основних причин пропуску дедлайнів є недооцінка часу, необхідного для виконання завдання. Часто ми схильні переоцінювати свої можливості або недооцінювати обсяг роботи, що призводить до затримок. І 100% не є вагомою причиною затримки дедлайнів те, що ви обрали вечірку з друзями чи скористались шансом поїхати на відпочинок замість роботи над проєктом. 

Попередьте про затримку завчасно

Не потрібно чекати, коли всі терміни спливуть і замовник першим напише вам. Ви вже точно розумієте, що не встигаєте за кілька днів або кілька годин (залежно від обсягів проєкту), що не встигаєте вчасно. Попередьте про це, дайте змогу людині планувати її особистий та робочий час. І обов’язково принесіть вибачення – ви об’єктивно винні, навіть якщо причини вагомі.

Запропонуйте замовнику бонус

Це допоможе трохи підсолодити гірку таблетку. В якості бонусу можуть виступати:

  • знижка на поточне або наступне замовлення, якщо ви працювали по повній передплаті. Розмір знижки має бути вагомим для замовника, але не змушувати вас працювати собі у збиток. Орієнтуйтесь на обсяг задач;
  • невелика безкоштовна робота. Пообіцяйте написати одну статтю чи зробити картинку як бонус. Це стане умовою для продовження співпраці. І, звісно, виконайте безкоштовну роботу вчасно; 
  • додаткова послуга. Запропонуйте зробити переклад текстів або ресайзи картинок безкоштовно або за символічну оплату. 

Правильна, приємна комунікація продемонструє вашу надійність та професіоналізм і зможе стати основою для постійної, продуктивної та взаємовигідної співпраці із замовником. Хоча і не є гарантією продовження спільної роботи. Багато залежить від того, як замовник ставиться до дисципліни та термінів. 

Завершимо все ж на позитивній ноті. Дедлайни допомагають організувати час та дії, забезпечують ефективність та структуру робочого процесу, що важливо для досягнення цілей та успіху в різних сферах життя. Дотримуйтесь їх, досягайте успіху та працюйте із постійними замовниками. Удачі!

Надія Григор’єва, копірайтер

Пропонуєте співпрацю, хочете проконсультуватись чи дружити? Напишіть мені https://t.me/Nadenka12! Завжди відкрита до спілкування!


Коментарі

Одна відповідь до “Зірвані дедлайни – розірвані стосунки? Як спілкуватись із замовником, коли ви не встигаєте”

  1. Дякую, дуже корисна стаття і поради! Багатьом фрілансерам це буде корисно, я впевнений 🔥

Залишити відповідь