Думаю у кожного була проривна ідея нового сервісу, чи не так? В ході своєї роботи я часто стикався з тим, що люди завжди мають багато ідей стосовно того, що можна створити або покращити. 

Про ідеї гарно написано в книзі The Mom Test: 

«Entrepreneurs are always drowning in ideas. We have too many ideas, not too few. Still, folks adore giving us more. Write them down, but don’t rush to add them to your todo list. Startups are about focusing and executing on a single, scalable idea rather than jumping on every good one which crosses your desk.»

Але в більшості випадків стається так, що даний продукт/сервіс/рішення уже існує у тому чи іншому вигляді і навіть приносить кошти. Надзвичайно сумно, коли про наявність конкурентів люди дізнаються уже після створення стартапу, коли виділені кошти витрачені повністю або частково, все уже функціонує і працює як не як.

Через відустність аналізу конкурентів може постраждати стартап. Завжди треба брати до уваги конкурентів, їх потенційну ЦА, який ринок вони охопили, тощо. Не враховуючи цих моментів можна потрапити в зону високої конкуренції або ж створити рішення, яке не до кінця чи взагалі не задовольняє потенційного користувача. Це найменш болючі проблеми, з якими можна стикнутися без аналізу конкурентів.

Взагалі, аналіз в принципі — це фундаментальний елемент при створенні чого-небудь. Створення сайту, дизайну, запуск реклами — все має бути засноване на даних, ми маємо спиратися на якісь дослідження, на інформацію. 

Запускати стартап без аналізу це як йти до бою без розвідки — високий шанс провалу. Саме тому закликаю всіх вас аналізувати конкурентів та загальну ситуацію на ринку в першу чергу. Так як тема аналізу доволі близька для мене, пізніше можливо будуть додаткові статті або доповнення.


Коментарі

Залишити відповідь