Як дізнатись чи стартап буде працювати?

Розберемось із питанням, яке пропускають майже всі, на прикладі одного із стартапів, де я брав участь. 

У вас з’явилась крута ідея і ви відразу пішли реалізовувати її. Знайомо? Для спеціалістів із ІТ сфери це має бути доволі знайоме явище. Немає нічого швидшого за час, який проходить між появою ідеї та початком її реалізації. Після цього ідея частково реалізується і уже на цьому етапі іноді починають виникати питання — «а чи буде це корисно людям?» , «чи можна буде на цьому зробити?». Але ми всі знаємо палкий дух ІТ-спеціалістів, які чітко сфокусовані і сконцентровані на реалізації ідеї — їм не до того! Спочатку MVP, а потім подумаємо чи потрібно це ринку. Так от, MVP готово, фінал проекту, запуск в публіку! А що далі? Далі тиша, тому що нікому ця ідея не потрібна. 

Так відбувається в більшості випадків — ідея продумується, реалізовується, запускається, проект помирає. Як зробити так, щоб не було цього провалу? Чи варто взагалі починати? Можливо є якісь методики, щоб наперед визначити чи стартап буде працювати? 

Давайте розберемо деякі пункти, які допоможуть перевірити чи буде життєздатним ваш стартап ще до його запуску. 

Ринок 

Ваш стартап прямо зараз комусь потрібен? Чи вирішує він конкретну проблему певної цільової аудиторії? Якщо ваш стартап не буде мати ринкової потреби і буде вирішувати лише ваші задачі, знайти клієнтів буде тяжко. Визначте спочатку яку проблему ваш стартап буде вирішувати для певної категорії людей. 

Ніша

Іноді може бути ринкова потреба, але сама ніша містить аудиторію, яка не дуже платоспроможна. В такому випадку шлях до запуску не перекритий, але буде більш ускладнений, адже вам треба буде знайти підходи до своєї аудиторії, щоб по максимуму залучити чим більше людей, які будуть платити вам. 

Кошти

Порахуйте можливість окупності вашого стартапу, заклавши витрати на розробку продукту та рекламу. Знаючи приблизні маркетингові цифри ви уже зможете зрозуміти що ваш стартап ніколи не буде окупним. Прорахувати ці моменти можуть допомогти вам працюючі таргетологи/контекстологи (реклама) та безпосередньо маркетологи, які публікують кейси із цифрами у вашій сфері, якщо такі звісно є.

Конкуренти

Якщо у вашого стартапу немає конкурентів, у мене для вас погані новини. Якщо ви придумали щось нове — не факт що це взагалі комусь потрібно буде. В більшості випадків фаундери стартапів не Стіви Джобси або Ілони Маски. Навіть якщо створили щось новітнє — перевірте чи зайде це на ринку. Зазвичай працюють доволі прості ідеї в цікавій упаковці, або трішки видозмінені та покращені. 

Реклама

Гляньте чи запущена зараз реклама у конкурентів. Так ви зможете знайти конкурентів, перевірити сезонність частково і взагалі зрозуміти по рекламній активності конкурентів чи зараз це потрібно. Крім того не забувайте, що часто фаундери стартапів ідеалізують свою точку «В» таким чином, що всі люди знають про їх стартап. Але це не так, людям треба показати і розказати за стартап, а це коштує величезних грошей. 

Унікальна пропозиція

Якщо ви ну взагалі нічим не відрізняєтесь від конкурентів, то чому клієнт обере вас? «Індивідуальний підхід і унікальна якість» не працює, треба щось толкове придумати. Часто стартап — це щось старе в новій упаковці. 

Звісно, це не весь список, але я виділив основні ключові проблеми, на які часто не звертають увагу. Крім цих пунктів варто звернути увагу на звичайнісінький mom test, інформація з «поля» може містити в собі купу інсайтів. Користуйтесь і втілюйте свої ідеї в життя!


Коментарі

Залишити відповідь